به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، جامعه جهانی امروز که های تک و انحصارات علمی- تکنولوژیک در آن حرف اول را میزند، میدان اصلی مبازره را فقط در این حوزههای کاربردی مییابد. تحریمهای شدید و جنگهای مخابراتی و سایبری سند این مدعا است که بارها علیه زیرساختها، مراکز تحقیقاتی و البته منافع مردم کشورمان اعمال شد.
تلاشهایی که هدف آنها فقط تاخیر و یا توقف این حرکت پرشتاب علمی بوده است و البته این موضوع با همه گستردگی و تاثیرگذاریاش در سایه مسالهای به نام پایان انرژیهای تجدیدناپذیر از جمله نفت اهمیت دوچندان مییابد.
طرح مباحثی نظیر اقتصاد مقاومتی و یا اصرار بر حفظ روند پیشرفت های علمی در محیط های دانشگاهی از جمله نکاتی است که باید جهت حفظ موضع قدرت بدست آمده از خودکفایی ها و دستاوردهای علمی، به کار گرفته شود.
نباید از یاد برد که در عرصه دیپلماتیک و روابط بینالملل هدف حفظ داشتههای ارزشمند و ایجاد شرایطی در جهت رشد روز افزون در حوزههایی است که در آنها برتری نسبی یا مطلق برای کشور وجود دارد نه اینکه برای بدست آوردن آب نباتهایی بی ارزش دُرّهایی که با زحمت بسیار بدست آمده را چوب حراج بزنیم.
مسابقه ساخت پهپادهای بدون سرنشین با حضور بیش از ۱۰۰ دانشجو در قالب ۵۲ تیم منتخب از دانشگاههای فردوسی مشهد، شهید چمران اهواز، جندی شاپور اهواز، صنعتی بیرجند، صنعتی هویزه، کاشان و شهید ستاری، آزاد خمینی شهر و مالک اشتر اصفهان با نظارت منطقه پدافند هوایی شهید نصراصفهانی در محل فرودگاه اضطراری هاشمآباد در ۸۵ کیلومتری شهر اصفهان برگزار شد.
در حاشیه این مسابقات گفتوگویی دوستانه و صمیمی با برخی از سرپرست های تیم های حاضر در این مسابقات داشتیم. در این گفتوگوها برخی از بی مهریهای مسئولین نسبت به دانشجویان، عدم حمایت و مشکلات تامین هزینه سخن گفتند و گروهی دیگر نیز از همکاری و مساعدت مسئولین دانشگاه در راستای ساخت پهپادها ابراز خرسندی کردند.
اما عده ای اثر تحریم را بر پیشرفت فضای علمی کشور نه تنها منفی؛ بلکه مثبت میدانستند و از تحریمها به عنوان راهی برای موفقیت و خودکفایی ایران در زمینههای مختلف به ویژه علمی یاد میکردند. همچنین برخی از دریچه دیگری به این موضوع نگاه کرده و از سیاستهای دولت انتقاد کردند و برخی نیز عمل و گفتار دولت را با یکدیگر متناسب ندانستند.
در مجموع میتوان اینطور عنوان کرد که مجموعهای علل داخلی و خارجی بر روند پیشرفت علمی کشور تاثیرگذار بوده؛ اما دانشجویان به عنوان موتور محرک این جریان اعتقادی کامل و عملی بر تقویت قدرت درون زا به عنوان راه حل این مشکلات دارند.
در ادامه برخی از این گفتوگوها را میخوانیم:
سرپرست تیم پاکان: پیشرفت و موفقیت داخلی در شرایط تحریم، ارزش بیشتری دارد
مریم پاک سیما، سرپرست تیم پاکان دانشگاه پیام نور مرکز مشهد در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو در اصفهان، این مسابقات را اولین حضور در مسابقات هواپیماهای بدون سرنشین دانست و گفت: حدود یک ماه و نیم زمان به ساخت این هواپیما اختصاص دادیم.
وی از وجود کمیته هوافضا در دانشگاه پیام نور مرکز مشهد خبر داد و افزود: وجود این کمیته کمک بسزایی به دانشجویان فعال در این زمینه دارد؛ اما حمایت مالی در به ثمر نشینی و نتیجه دادن تلاش دانشجویان این عرصه تاثیر بسیاری دارد.
سرپرست تیم پاکان دانشگاه پیام نور مرکز مشهد نگاه رهبر انقلاب را به دانشجویان خوب و امیدوارانه دانست و تصریح کرد: در مقابل برخی از مسئولین، دانشجویان را نادیده میگیرند و باعث میشوند تا دانشجویان نتوانند توانایی خود را نشان دهند.
پاک سیما اثر برداشته شدن تحریم ها را بر اقتصاد مثبت ارزیابی کرد و گفت: تحریم ها از لحاظ سیاسی و جنبه های دیگر نقش به سزایی دارند؛ چراکه پیشرفت و موفقیت داخلی در شرایط تحریم، ارزشش به مراتب بیشتر است.
دیگر اعضای این تیم را مصطفی ارژنگی، فاطمه توکل، فائزه سلطانی و مریم محمدی تشکیل میدادند.
سرپرست تیم شهید دوران: نقش تحریمها بر فعالیتهای علمی بسیار کم رنگ است
سید بهنام حیدریان، سرپرست تیم شهید دوران دانشگاه خیام مشهد از فعالیت چندین ساله در زمینه هواپیماهای این مدل خبر داد و هدف از شرکت در این مسابقه را ارائه ایده جدید عنوان کرد.
وی زمان صرف شده برای ساخت هواپیمای مدل شهید دوران را حدود سه هفته بیان کرد و افزود: از جمله قابلیت های این هواپیما جمع شدن آن در یک کوله پشتی است.
سرپرست تیم شهید دوران دانشگاه خیام مشهد همکاری دانشگاه در ساخت این هواپیما را موثر دانست و تصریح کرد: حمایت مسئولان دانشگاه از فعالیتهای علمی و بها دادن به ایدهها و طرح های دانشجویان می تواند کمک بسزایی به اقتدار علمی کشور در بین جهان های دیگر کند.
حیدریان معتقد بود اثر تحریم ها بر فعالیت های علمی بسیار کم رنگ است و مشکلاتی که برای ساخت این هواپیما نیز وجود داشت به تحریم ها ارتباطی نداشت.
وی در پایان گفت:حمید حیدری نژاد، سیدامیر رضا افخمی، امیر رحیم زاده و ایمان امجدی، به عنوان مشاور علمی، اعضای تیم ما را تشکیل می دادند.
سرپرست تیم کارونا: انسان با یک موج غرق نمیشود
کسری شبیری، سرپرست تیم کارونا از دانشگاه شهید چمران اهواز نیز با اشاره به سقوط هواپیمای کارونا گفت: یکی از دلایل این اتفاق شرایط جوی نامناسب بود؛ چراکه تست های لازم قبل از برپایی این مسابقات انجام شد و تاثیر شرایط جوی بر نتیجه این مسابقات زیاد است.
وی سقوط هواپیمای کارونا را موفقیتی برای آینده دانست و افزود: این شکست را به عنوان موفقیتی میبینیم که پل پرشی است برای آینده و انسان طبیعتا با یک موج غرق نمیشود.
سرپرست تیم کارونا از دانشگاه شهید چمران اهواز ضمن ابزار خرسندی از همکاری مسئولان دانشگاه با دانشجویان گفت: اثر تحریم ها بر فعالیت های علمی به گونه ای است که باعث کاهش تلاش و فعالیت های علمی دانشجویان شود و فقط یک فرآیند زمانی اضافه به همراه هزینه بیشتری برای دانشجویان ایجاد می کند که این مسئله نیز با روش هایی قابل حل است.
هواپیمای مدل کارونا که از دانشگاه شهید چمران اهواز در مسابقات هواپیماهای بدون سرنشین شرکت کرده بود در حین آزمایش و مانور بر روی باند پرواز دچار سانحه شد و به زمین سقوط کرد.
به گفته داور مسابقات علت سقوط این هواپیما باتوجه به گفته اپراتور کنترل هواپیما، پایین تر بودن قدرت موتور نسبت به هواپیما بوده است.
کسری شبیری، شایان مجدی، علی حسنی، کیهان امین، مرتضی نوامبر ،سمیر نیسی و محمدحسین بوریان از اعضای تیم کارونا هستند.
سرپرست تیم شاهین: حمایت نسبتا خوب دانشگاه از ایدههای دانشجویی
افشین مدنی، سرپرست تیم شاهین از دانشگاه آزاد خمینی شهر هدف از شرکت در مسابقات هواپیماهای بدون سرنشین را به نمایش گذاشتن توان هواپیمای ساخته شده در بین دستاوردهای دیگر دانشجویان دانشگاه، عنوان کرد.
وی حمایت دانشگاه را نسبتا خوب ارزیابی کرد و افزود: هزینه ساخت پرنده شاهین کاملا برعهده اعضای تیم بوده است و برای اولین بار پس از فعالیتهایی که در چندسال گذشته با دوستان داشتیم، به عنوان تیم دانشگاه وارد مسابقات شدهایم.
سرپرست تیم شاهین از دانشگاه آزاد خمینی شهر با اشاره به پر انرژی بودن شرکت کنندگان در این مسابقات، تصریح کرد: این مسابقات باعث می شود ایده ها در عمل هم مورد ارزیابی قرار گیرند و پخته تر شوند تا در آینده در جایی که مورد نیاز است مورد استفاده قرار گیرند.
وی در پایان برگزاری این مسابقات از سوی پدافند هوایی فرصتی برای شرکت کنندگان در این مسابقات دانست و بیان داشت: دانشجویانی که بتوانند رتبه های برتر در این مسابقات را کسب کنند، می توانند جایگاه خوبی را کسب کنند.
اعضای تیم شاهین دانشگاه آزاد خمینی شهر را افشین مدنی، فرزاد جهانگیری و امیرحسین مری تشکیل میدادند.
عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز: باید علم، فرهنگ و اقتصاد مقاومتی داشته باشیم
افشین قنبرزاده، عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز نیز در حاشیه این مسابقات در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو در اصفهان تصریح کرد: فعالیت در زمینه هواپیماهای بدون سرنشین را به مدت شش سال زیر نظر مرکز مکاترونیک دانشگاه آغاز کردهایم.
وی انگیزه از شرکت در مسابقات را علاقه مند کردن، آموزش و درک مفاهیم توسط دانشجویان دانست و افزود: دانشجویان شرکت کننده در این مسابقات تلفیقی از رشته های فنی و مهندسی هستند.
عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز اقتصاد مقاومتی را اساس هر اقتصادی خواند و تصریح کرد: این موضوع فقط نباید در اقتصاد باشد؛ بلکه در بخش علمی، فرهنگی نیز ما باید علم مقاومتی، فرهنگ مقاومتی را داشته باشیم و جوری نباشد که اگر فردا علمی را نتوانستیم از بیرون بدست آوریم دستیابی به آن برایمان آرزو شود.
قنبر زاده عملکرد دانشگاه در حمایت از دانشجویان را خوب دانست و گفت: مسابقات در این سطح نه تنها به دانشجویان فرصت آزمایش می دهد؛ بلکه آشنایی میان دانشجویان دانشگاه های مختلف باعث ایجاد رابطه ای می شود تا دانشجویان بتوانند تبادل تجربه و اطلاعاتی را داشته باشند.
به نظر می رسد مسئولان امر لازم است اندکی به نظرات و دستاوردهای پیش قراولان پیشرفت کشور توجه داشته باشند؛ چرا که رشد و توسعه از اتاقهای جلسات و کاغذبازی اداری منتج نشده و این افسران خط مقدم علم و پژوهش هستند که با توان علمی، خودباوری و نیروی جوانی خود آینده کشور را رقم خواهد زد. شاید بد نباشد کسری از ساعاتی که برای مذاکرات با 5+1 صرف میشود را برای شنیدن و بهادادن به جوانان و دانشجویان صرف شود.